Boomrooien

Bij het uitvoeren van het boomrooien is de werkwijze afhankelijk van de situatie. Wij komen graag langs om de situatie te beoordelen en u vrijblijvend van het juiste advies te voorzien. Zo kunnen wij voor elke opdracht met het meest optimale materiaal ter plaatse komen.

Mogelijkheden

Als er voldoende ruimte is kunnen wij de boom vellen: de boom wordt omgehaald en vervolgens verwerkt. Dit kan gedaan worden met behulp van een mobiele kraan met sorteergrijper of brushcutter mits de diameter kleiner is dan 30cm. De brushcutter wordt gebruikt voor het vellen van een grote hoeveelheid bomen. De brushcutter is een zaagklem, bevestigd aan de kraan.

Ook beschikken wij over een speciale hoogwerker waarmee wij op bijna alle locaties terecht kunnen. Deze hoogwerker is bevestigd op een tractor. De hoogwerker heeft een bereik van 30 meter hoog. De hoogwerker is in bepaalde situaties ook zeer geschikt om de boom deel voor deel naar beneden te halen.

Wanneer een boom op een moeilijk te bereiken plek staat, wordt er vaak gekozen voor het werken met een telescoopkraan. De telescoopkraan brengt de boom gecontroleerd, deel voor deel naar de grond om schade aan de omgeving rond de boom te voorkomen.

We zetten een ervaren en ETW-gecertificeerde klimmer in, indien de werkplek zelfs met de telescoopkraan niet te bereiken is of indien dit voordeliger voor de situatie is. Takken en stam worden deel voor deel gezaagd en gecontroleerd naar beneden gebracht.

Beplanting die te dun is om er rendabel biomassa van te maken wordt nog vaak geklepeld met de bosklepelaar. Dit kan rechtopstaand maar ook wanneer het er is uitgetrokken en op rillen wordt gelegd. Deze machine zit meestal achter de tractor. Ook aan de kraan hebben wij een kleine klepelbak met draaikrans voor het klepelen van taluds.

Denk eraan een vergunning aan te vragen

De werkzaamheden nemen we in uitvoering nadat alle vereiste vergunningen zijn afgegeven. Bomen rooien is niet zomaar toegestaan. Hiervoor heeft u een kapvergunning ofwel omgevingsvergunning nodig.

Sommige bomen mag u zonder vergunning verwijderen. Waar precies de grens ligt verschilt per gemeente. U doet er dus verstandig aan vooraf na te vragen wat precies de regels zijn. 

Ook voor het kappen van bepaalde soorten bomen en/of bomen in bepaalde gebieden heeft u een omgevingsvergunning nodig. Vroeger heette deze vergunning de kapvergunning.

Als u een kapvergunning of omgevingsvergunning aanvraagt, neemt de behandeling meestal enige tijd in beslag. Houd er ook rekening mee dat er legeskosten betaald moeten worden. Als er een besluit is genomen, dan bestaat de kans dat aan de kapvergunning een herplant verplichting is verbonden. U mag de werkzaamheden laten uitvoeren nadat de bezwaartermijn is verstreken.

https://youtu.be/wpvy1uUa9Z4
https://www.youtube.com/watch?v=YSe670Vj-JE